Latest Posts

Hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem

By 11:21 , ,

Ahoj jedlíci!



Dnes tu mám pro Vás recept na hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem. Já osobně guláš miluju, je to taková ta klasika, která nás nikdy nezklame. Miluju guláš s čerstvým chlebem, těstovinami, ale hlavně s knedlíkem! Jsem asi v tomhle prostě takovej ten typickej čecháček, kterej naprosto miluje knedlíky a vlastně celou českou kuchyni!!! :))))




Ingredience na knedlíky
-700-800g hrubé mouky + podle potřeby
-400-500 ml mléka
-1 vejce
-2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
 -4 ks toustového chleba nebo 2 rohlíky
 -voda na uvaření
-2 lžičky soli do vody na vaření
-nit na "krájení" knedlíků


Postup:




V misce si ze 100 ml vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, přikryjeme misku a necháme ho vzejít.




Do větší mísy si dáme mouku, uděláme do ní důlek, přidáme vejce, mléko (které nám zbylo), vzešlý kvásek, sůl, a nakrájený na kostičky toastový chléb (nebo rohlíky). Vypracujeme těsto, hladké a vláčné. Nesmí nás příliš lepit na rukách. Až těsto zpracujeme, pomoučíme ho, přikryjeme mísu utěrkou a dáme kynout na teplé místo minimálně na 1 hodinu. Mělo by se zdvojnásobit.




Po hodině, co nám těsto vykyne, tak si ho vyndejte na pomoučený vál a rozdělte na 4 stejné kusy těsta.




Z každého kusu "vyválejte" stejnou šišku. Válejte knedlík vždy ze středu, aby byl po celé délce
stejný. Hotové šišky nechte vykynout ještě aspoň 15 min.




Mezitím si můžete dát vařit vodu se solí do většího hrnce.


Po vykynutí knedlíku, dejte dvě šišky do vroucí vody a nechte vařit cca 15-17 minut a poté opakujte se zbylými knedlíky.


Vždy když vytáhnete knedlíky, tak je ihned propíchejte. Nití je nakrájejte.






Ingredience na hovězí guláš:
-600-700g hovězí kližky
-1 lžíce sádla (nebo slunečnicového oleje)
-4 cibule
-4 stroužky česneku
-1 malý rajský protlak
-1 lžička uzené papriky
-3 lžičky sladké papriky
-1 lžíce majoránky
-sůl (podle chuti)
-pepř (podle chuti)
-1 lžička drceného kmínu
-500-600ml hovězího vývaru (nebo vody, ale lepší je vývar)
-půlka chilli papričky
-3 lžíce hladké mouky


+ cibuli, nakrájenou na kostičky na podávání


Postup:
Nakrájejte si na kostičky všechnu cibuli, maso nakrájejte na větší kostky a dejte si do papiňáku nebo normálního hrnce rozehřát lžíci sádla. Až bude sádlo "rozpálené", tak přidejte do hrnce cibuli, nechce ji osmažit do sklovata, poté přidejte maso a ze všech stran nechte zatáhnout. Až bude maso ze všech stran zatáhnuté přidejte rajský protlak, sladkou papriku, uzenou papriku, sůl, pepř, kmín a zalijte vývarem. Nechte vařit do té doby než změkne maso.


Když bude maso změklé, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, nakrájenou chilli papričku a popřípadě dochuťte solí. Nakonec si vezměte hrníček, napusťte do něj vodu a přidejte do něj mouku a pořádně rozmíchejte vidličkou, aby tam nebyly hrudky... Pomalu přilévejte do guláše a pořád míchejte. Až to bude omáčka zahuštěná podle vašich představ, tak ještě nechte aspoň 10 minut provařit.


 A můžete podávat!


Gulášek s knedlíkem
Gulášek s chlebem


Dobrou chuť!


Vaše FoodLoverAnna



















You Might Also Like

0 komentářů